partikl

Všechny diskuze » Nástrahy a návnady » partikl

partikl

Založil campy

Dne 6. 4. 2012 19:51

Odpovědí: 84

ahoj ´koleové kapraři ....... chtěl sem se zeptat do jakého nálevu naložit partikl ( kolik čeho ???). a co přidat do partiklu ..... děkuju za odpovědi

Pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé mohou psát do diskuzí.

« Nejnovější Novější Strana 1 z 2 (84) Starší Nejstarší »

NeBeroun alias Qwerty81©

NeBeroun alias Qwerty81© před pěti měsíci

. » Víš hov*o, co je v řiti měkkýho:)

.

. před pěti měsíci

NeBeroun alias Qwerty81© » jj, třeba ťafneš trofejní ouklej ze dna:)

NeBeroun alias Qwerty81©

NeBeroun alias Qwerty81© před pěti měsíci

. » Kašlu na to.. důležité je, že partikl funguje a fungovat bude :)

.

. před pěti měsíci

NeBeroun alias Qwerty81© » nebuď línej a zagůgli si:), …ale hádám že sacharid v surovým stavu který neprošel nějakou úpravou pro lepší stravitelnost?

NeBeroun alias Qwerty81©

NeBeroun alias Qwerty81© před pěti měsíci

. » Co je neupravený sacharid?

NeBeroun alias Qwerty81©

NeBeroun alias Qwerty81© před pěti měsíci

Firewall » strouhanka je levnější..

.

. před pěti měsíci

Chudýpocestný »

o tomhle nic nevím, ale co nevím já, vědí jiní, níže výcuc z něčeho čím se zabývají študované hlavy v oblasti rybochovu. Bohužel dějiny kaprařiny píšou hrdinové s velkými úlovky, ale už se jich nikdo neptá zda mají pravdu:)

Zažívací trakt kaprovitých ryb produkuje amylolitické enzymy (amyláza a maltáza), ve srovnání s lososovitými rybami efektivněji využívají sacharidy v krmných směsích (sacharidové krmné směsi).
U kapra mohou být sacharidy primárním zdrojem energie, využívá přes 70 % BE obsažené v neupraveném škrobu.
V krmivech pro kapří plůdek může být %, pro starší ryby až 70 % neupravených sacharidů.
Mezidruhové rozdíly.
Zdroj energie, nutnost dostupnosti přirozené potravy (přikrmování).
V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

Chudýpocestný

Chudýpocestný před pěti měsíci

NeBeroun alias Qwerty81© » jinak bavíme se o čistém uhlohydrátu,krupice např.kuku dále obsahuje kolem30%jimých látek jako protein vitamíny atd,škoda že to tam není více upřesněno jestli to umí třeba oddělit od těch70%a s nima má pak problém

Chudýpocestný

Chudýpocestný před pěti měsíci

NeBeroun alias Qwerty81© » udává tam že okamžitou energii získává z tuku který je jeho prvořadým prvkem v hledání potravy a posléze z bílkovin ty ovšem slouží k stavbě tkání tedy rústu a po vyčerpání dostatečného množství k tomuto úkonu zbytek bílkovin umí přeměnit na energii případně uložit ve formě tuku,pokuď někdo používá krupici(pšenič­nou,kuku atd.)jako oběm a nedoplní to dostatečným množstvím využitelnějších látek jako např. aminokyseliny,vi­tamíny, minerály,živočišné bílkoviny tak to asi dělá z nevědomosti a nebo jak píše kolega chce za každou cenu ušetřit,není tam přímo psáno že mu škodí ale netvoří si enzym kterým by to zpracoval,múžem se jen domnívat že člověk nejsilněji rozlišuje hořkou páč je spousta hořkých věcí jedovatých a kapr rozlišuje několikanásobně právě sladkou,nikde sem zatím nevyštráchal protože mu cukr škodí ale třeba je to jen zatím neprobádané

Firewall

Firewall před pěti měsíci

NeBeroun alias Qwerty81© » Protože je levná ?:)

NeBeroun alias Qwerty81©

NeBeroun alias Qwerty81© před pěti měsíci

Chudýpocestný » a z čeho by teda čerpal energii? Proč se teda roky cpe do kólí krupice atd?

Chudýpocestný

Chudýpocestný před pěti měsíci

. » jiný názor mne inspiruje k hledání mých chybějících informací,takže v poho:)

Chudýpocestný

Chudýpocestný před pěti měsíci

NeBeroun alias Qwerty81© » tvrdí to Tim.P.ve svém posledním díle + spoustu dalších zajímavostí

.

. před pěti měsíci

Chudýpocestný » Chudýpocestný » ještě se vrátím k té úvaze o zapojení jiného smyslu než chuti, sem si to teď celé pročítal jestli sem náhodou nebyl moc zlej, no snad né:), bo to ani nebyl účel…a mám pocit že sem tě nepochopil správně a odpověděl ti trošku jinak než by jsi chtěl, …určitě kapr zapojuje i jiný smysly při hledání potravy ( chuť, čich, hmat, zrak ), ale co se týče chuti ( hořký slaný, kyselý sladký ), tak si vsadím že jen prostřednictvím chuťových buněk a ničeho jiného A jestli tam chceš zase vměstnat to svoje PH:), ok, ale zatím nikdo neověřil a neexistuje žádná studie. A jelikož jsem pragmatickej :), tak na řeči který nemají pevný základ reaguju jak reaguju,. Ve finále jsme se tady hádali, v reále bych to asi nikdy s nikým neřešil. Solíme si koule skoro všichni a prdel vody jak to kapr vnímá, …hlavní je že to funguje a neposrat se z těch kaprů:)

Upraveno správcem Johan v 18:51, 12. 2. 2019.

NeBeroun alias Qwerty81©

NeBeroun alias Qwerty81© před pěti měsíci

Chudýpocestný » kapr nezpracuje uhlohydráty?

.

. před pěti měsíci

ekin » jedeme v sobotu, prohlídka prahy, večer popít a možná nějaká kultůra, bo berem i ženské, …na výstavu jen vzít člun a mažem pryč, doufám, ..lidí tam bude jak sraček a tlačenka, …promysli, možná by se něco za škraň pro starýho zjízvenýho jezevca našlo:)

Chudýpocestný

Chudýpocestný před pěti měsíci

Johan » už jsem vyhrál? chtěl bych tam vystoupit na téma pH:)

ekin

ekin před pěti měsíci

Nejedu!! Zase tě budu zachranovat před Blážou! Jel bych jen kdyby se zopakovala podobná akce jak v Břeclavi! :-) S Honzou Dadákem a spol… :-) Pokud ho uvidíš tak pozdravuj a telefon at si strčí do prdele! ! Nebere a nebere! ! :-) §

ekin

ekin před pěti měsíci

Jinak solím taky! Máme udělaný mix peletek do Pva 1:1 se solí. Funguje to hodně aspon na závodech!:-)

.

. před pěti měsíci

ekin » pojeď taky ty závodníku:)

ekin

ekin před pěti měsíci

Pescador » Jde o to, že ty za to nemůžeš! :-) Akorát jistá osoba se nudí, brouzdá po carpfishingu a zase blbě kecá!! Strašně se nudí, do toho se chystá do Prahy na veletrh. Chce se jen připomenout že žije,aby si ho tam všimli! :-) Marto prosím nestrat se mi tam!:-)

.

. před pěti měsíci

Pescador » Milane, solím taky:), …jen se rád hádám, ale s mírem v duši.

Pescador

Pescador před pěti měsíci

. » Že tady svou nevinnou zmínkou o lžičce soli v PVA rozpoutám takovou bouřlivou diskuzi, to jsem vskutku netušil ;)

Příspěvek upraven autorem.

.

. před pěti měsíci

Chudýpocestný » sem rád že jsi spokojený:) …a jinak bojuj!!, držím pěsti, …mimochodem vydírání a nátlak na lidi stále funguje kdyby si chtěl poradit s neotřelou cestou jak získat lupen

Johan

Johan před pěti měsíci

Chudýpocestný » Ty dostanes listek specialni. S venovanim. Samozrejme od Chucka Norrise :)

Chudýpocestný

Chudýpocestný před pěti měsíci

. » ano děkuji:)slunce v duši tímto končím a jdu bojovat o volný lupen na for fishing a jak je mým dobrým zvykem i tam jsem vsadil na odlišný pohled na věc:)

.

. před pěti měsíci

mimochodem můj názor je: že mu asi sladký chutná, …líbí se ti to a je moje odpověď dostačující?:)

.

. před pěti měsíci

Chudýpocestný » nevím, něco mně utkvělo v hlavě z dvou semestrů biologie a že příroda mně zajímá, takže čumím na dokumenty. Nějak hlouběji se nezajímám o to proč a jak u kapra funguje, …jsou prostě informace který je fajn vědět, ale né vše uplatníš v praxi. No a na otázku proč kapr žere sladký když mu vlastně škodí, …se optám já: proč žere člověk sladký nebo uzený když mu to škodí a to ještě narozdíl od kapra prokazatelně víme že nám to škodí, bo se o tom všude píše, …proč zežere pes čokoládu? ikdyž ho může zabít

Chudýpocestný

Chudýpocestný před pěti měsíci

zimbuch » ty se do toho n-ser:)))

Chudýpocestný

Chudýpocestný před pěti měsíci

. » dik tedy za informace zadarmo:)dle nejnovějších poznatků uvedených v knize která vyšla na přelomu tohoto roku kapr neumí zpracovat uhlohydrát,ja bych ovšem za toto info poprosil15kč:) Dále jen úvaha:pokuď nezpracuje uhlohydrát a přitom umí jednoduchý cukr detekovat jako sladkou chuť několikanásobně rychleji než jinou např.slanou,pálivou atd. není pak v této detekci něco víc než jen chuťový smysl?když mi nějak hezky odpovíš můžeš si těch15vočí nechat:)

zimbuch

zimbuch před pěti měsíci

Chutovy vjem zajistuji chutove pohary. Obsahuji štíhlé smyslové bunky a bunky podpurné..Ze smyslovych bunek vedou k povrchu vláknité výběžky . Inervaci zajistuje větev nervu lícního ,jazykohltynoveho a bloudivého..Chutove poharky jsou v ustech a jejich bezprostrednim okoli. Kapr ma chtove poharky v ustech na pattre žebernich obloucich a na celem povrchu tela.. Pomoci chutoveho ustroji je registrován vjem v silnych roztocich na blízko.. Hlavni vyznam je vyhledávání a ochutnávání potravy. U kapra umoznuje trideni potravy z nasavaneho detritu. Obecne plati ze na horkou chut vnimaji mene citlive nez my za to ale treba sladkou vnimaji 500 krate citliveji.

Příspěvek upraven autorem.

.

. před pěti měsíci

Chudýpocestný » na tuhle otázku neodpovím, protože nevím, ......jinak kdyby jsi byl kamoš, nebo jsme spolu pásli husy, řeknu ti : drž už hubu a raděj to ubal:), …ale je to veřejná diskuze, neznáme se a mohl by ses urazit, a proto se s tím seru a tančím… Ale zase se něco dozvíš a zadarmo:)

Příspěvek upraven autorem.

Upraveno správcem Johan v 14:26, 12. 2. 2019.

Chudýpocestný

Chudýpocestný před pěti měsíci

. » tos musel kolem toho tak dlouho tančit?:)kontrolní otázka,dovede kaprúv organismus zpracovat (přeměnit,uloži) uhlohydrát?

.

. před pěti měsíci

Tomajo » už vím, dočetl jsem se v tom článku:), …a video si pustím doma, hádám že bez zvuku to nebude ono:)

Příspěvek upraven autorem.

Tomajo

Tomajo před pěti měsíci

. » ze kapr nemá jazyk? Tak to se teda šíleně pleteš https://www.mall.tv/…ri-anestezie a pustit od páté minuty 

.

. před pěti měsíci

…a jelikož ze studií víme už většinou naprosté hovno, zopakujme si níže něco z biologie. A něco co má hlavu a patu, co se nezakládá na doměnkách a znalostí z chemie se známkou dostatečná:).

copyright:

Co odhalí rybí chutě a pachutě?

Obecně lze říci, že chuť slouží k zachycení vjemů. Tyto vjemy musí být o určité koncentraci, aby byly rybou vnímány shluky chuťových buněk – chuťovými pupeny. Tyto mikroskopické senzory – je jich až 50000 na jednom milimetru čtverečním, jsou umístěné pod povrchem kůže, která je chrání stejně jako ochranný sliz. Chuťové pupeny reagují na podnět dotyku. Zkrátka, pokud ryba vezme něco do tlamy nebo i do něčeho šťouchne, citlivá zakončení chuťových seskupení bleskurychle zareagují. Obecně lze říci, že chuť slouží k zachycení vysokých koncentrací látek na krátkou vzdálenost.

Kde se nacházejí centra rybí chuti?

Chuťové pupeny jsou primárně uloženy v rybích pyscích, vousech (sumec, mník, parma, kapr, lín), uvnitř tlamy, na patře, u kaprovitých ryb na patrové bulvě a u vchodu do jícnu. Paradoxně se žádné nenachází na jazyku. Např. sumeček a mřenka mají chuťové pupeny nejen v okolí tlamy a na vousech, ale mají je rozmístněné po celém těle. Spousta senzorů se u nich nachází například na břiše. Pokud se tedy ryba břichem dotkne něčeho „jedlého“, téměř ihned po doteku zjistí i chuť této potravy.

U bílých ryb (na snímku bolen) je největší koncentrace chuťových pohárků rozmístěna na horním patře tlamy a v blízkém okolí požerákových zubu

Pro ryby, které nemají dobrý zrak, jako je sumec, se stává rozmístění chuťových buněk po těle životně důležité. Protože většinou žije v prostředí velkých nížinných řek, které se vyznačují přikalenou a chemicky znečištěnou vodou. Tam mu zrak ani čich příliš nepomohou, proto prioritu získávají hmat a chuť.

Všeobecně platí, že ryby s lepším zrakem nemají tak dokonale vyvinutou chuť oproti druhům s horším zrakem, pro které je chuť dominantním smyslem. Samotná chuť není u ryb nikterak vytříbená. Ryby velice dobře rozeznávají slanou a sladkou chuť, hůře rozeznávají kyselou a hořkou chuť. Jako důkaz je možno uvést ochotné přijímání hořké lupiny kapry, nebo i nahořklé maso hořavky duhové, kterou mají vodní predátoři ve svém jídelníčku.

Naopak většina krmných směsí, dipů apod. jsou na sladké či slané bázi. Např. střevle potoční rozezná stopy cukru v 500× nižší koncentraci než člověk.

V průběhu fylogeneze se u ryby žijících u dna vyvinuly poblíž tlamy výrůstky – vousy. Kromě hmatových tělísek, která slouží k průzkumu okolí, obsahují vousy i chuťové pupeny. Kombinace chuťových a hmatových receptorů hlásí rybě v předstihu potravu dříve, než doputuje k tlamě. Vousy kompenzují slabší zrak a nahrazují jej v kalné vodě nebo v hlubinách. Počet a umístění vousů představuje specifický znak, podle kterého rozeznáváme jednotlivé druhy od sebe.

Vousky ryb jsou hmatovým orgánem, ale současně obsahují početné chuťové pohárky, které rybě umožní potravu okoštovat ještě před nasátím do tlamy

Líni, parmy, hrouzci, kapři a celá řada příbuzných druhů mají chuťové receptory po celé hlavě, včetně skřelí, prsních ploutví a v menším měřítku i na dalších místech těla – jejich úkolem je pravděpodobně rybu upozornit na přítomnost potravy v nejbližším okolí. Přesto se největší koncentrace chuťových pupenů nachází v okolí tlamy a v masitých vouscích.

Kapří centrum chuti a hmatu leží v masytých pyscích a vousech

Kaprovité ryby mají v tlamě svalovité horní patro, v němž se nachází tzv. „patrový orgán chuti“ tzv. patrová bulva, obsahující milióny chuťových buněk. Jakmile ryba nasaje potravu a ochutná ji, buňky v citlivém patře vyšlou do mozku signál, který rozkáže jedlé části pozřít a těch nejedlých se zbavit. Skutečná potrava potom putuje dál do útrob. Jestliže jsou s jídlem nasáty i nestravitelné předměty, třeba kamínky, ryba je po ochutnání vyvrhne.

K rozmělňování potravy kaprovitým rybám slouží požerákové zuby, v jejichž těsné blízkosti se nachází velká koncentrace chuťových pupenů. Po rozdrcení sousta a jeho ochutnání se potrava filtruje – co je jedlé, je spolknuto a nestravitelný odpad je vyvrhnutý tlamou ven. Tento systém „degustace“ dělá z kaprovitých ryb velmi opatrné a náročné strávníky. Už proto hraje při jejich lovu značnou roli například velikost či umístění háčku v použité montáži. Vysvětluje to například i vyšší účinnost umístění nástrahy mimo háček, kdy ryba při ochutnávání potravy pysky „neucítí kov“. Jakmile pak nástrahu nasaje, háček si sama vtáhne do tlamy. Když je nástraha přímo na háčku, ryba může snadněji odhalit jeho přítomnost a raději si pak nechá na sousto zajít chuť.

Chutě kaprovitých ryb se liší podle konkrétního druhu, jejich stáří, teploty vody, ročního období i jednotlivých lokalit. Snadno si ale zvyknou na vnadění potravou „z jiného světa“, která má daleko k té přirozené, zato ale skvěle chutná a voní!

.

. před pěti měsíci

Chudýpocestný » ty jsi to co jsem napsal a je prokázaným faktem obrátil a doplnil v něco co už je na můj vkus přitažené za vlasy:), …a levnou esencí tomu nasadil korunu. Doporučuji méně číst kaprařské knížky a více něco z oblasti přírodovědy a jiných exaktních věd a ověřených studií:). Tímto z debaty vystupuju, odteď se maximálně vsázím:)
edit.: souhlasím ale že šíření pachů, zvuků atd je ve vodě jiné než na vzduchu, …o tom žádná

Příspěvek upraven autorem.

Chudýpocestný

Chudýpocestný před pěti měsíci

. » tou vúní si právě ťukl na hřebíček,když umí rozlousknout molekulu např. bílkoviny tak proč reaguje na levnou esenci kterou by teoreticky mohl prokouknout vyšším stupněm vnímání potravy,proto si myslím že pod vodou to je jinak než ve vzduchu a platí tam jiné tabulky vnímání například jako zvuk je tam v jiném levlu tak i (pach)proto sázím na ph a použiji tvá slova: upřímně si myslím že je to úplná blbost:)

.

. před pěti měsíci

Chudýpocestný » sakryš, to mělo být k vnímání chuti:), …no nicméně tady to platí naprosto stejně, jen zapracuje jiný orgán a sůl je chuť rozpuštěná ve vodě, takže zase souhrn molekul nesoucích informaci

.

. před pěti měsíci

Chudýpocestný » a co si myslíš že je molekula?:), …když zašňupeš nosem ty nebo kapr, nebo jiný živočich natáhneš do nosu pach, jinými slovy hromadu molekul nesoucích informaci. A čichový aparát prostřednictvím buněk ( tentokráte čichových ) pošle informaci dál, a na základě těchto informací mozek rozliší o co se jedná, …jídlo od hovna poznáš taky jako kapr:).
Jinak PH možná ryba taky nějak vyhodnotí, to neříkám ale nesouvisí to se slanou chutí, Stejně tak se nebavím že vnímání chutí člověka je totožné se živočichy, nebo dokonce kaprem

Příspěvek upraven autorem.

Chudýpocestný

Chudýpocestný před pěti měsíci

. » já zas četl v knihách že kapr dovede detekovat přes (nějaké) ústrojí molekuly pohybující se vodou kterou dále vyhodnotí jako potravu či ne a pokuď se bavíme o tak přesné detekci tak tipuj že rozlišit nějakou zásaditost mu nebude dělat problém,chutnal sem mušli a chuť sem necítil takže si dovoluji nesouhlasit,chuť jako slanou,sladkou či pálivou podle mne vůbec takhle nevnímají i když na ni múžou pozitivně reagovat,sázím na ph:)

.

. před pěti měsíci

Hudiny » já nepsal že cítí sůl na základě změny PH, upřímě si myslím že je to naprostá blbost:) …pravděpodobně ji detekuje stejně jako člověk a jiné živočišné druhy prostřednictvím chuťových buněk. Hádám že jediný rozdíl je v tom že kapr nemá jazyk a chu´tový buňky má rozeseté tam kde má člověk rty a kníra. Kapr bude mít jen tenhle vjem asi citlivější, viz. ty postřehy áká National geographic:).

Hudiny

Hudiny před pěti měsíci

. » Ja rozumiem, ze je mozne ze kapor tu sol citi, len sa snazim poukazat respektive zistit, ci za tym nie je nieco ine ako pH. Inak je to az neuveritelne, ze zralok dokaze ucitit kvapku na vzdialenost niekolkych kilometrov. Tak isto slony sa dokazu pocut na 50km. A sokol vidi zajaca na vzdialenost vyse 2km. Su to az neuveritelne cisla.

Hudiny

Hudiny před pěti měsíci

Podho » presne tak som to myslel aj ja, nevravim, ze kapor sol neciti, len si myslim, ze za tym bude nieco ine ako zrovna zmena pH.
Co sa tyka lesnej zveri, tak to uz sa jedna o chut, rovnako je to samozrejme aj u ludi, ci uz sa jedna o cukor alebo sol ;)

« Nejnovější Novější Strana 1 z 2 (84) Starší Nejstarší »

Zprávy od vody (18 n.)

Nejbližší kaprařské akceDalší

Žádné aktuální akce.

Všechny akce

Akční nabídky e-shopůVšechny slevy

Název lorem ipsum

Zvýhodněná originální Akce nulla augue urna, pretium a dictum eu.

cena: 2 987,- Kč

Produkt co houká a píska

Akce nulla augue urna, pretium a dictum eu, sagittis non elit. T scelerisque risus...

cena: 987,- Kč